Kanał Rss
Content
Zdrów jak ryba
26 lutego 2019

cof

Wywiad z właścicielem sklepu rybnego „Akwen”.

Redakcja: Dlaczego klienci powinni się u was zaopatrywać w ryby?

Marcin Starczyk: Ryby są dostarczane do nas 6 razy w tygodniu, zawsze są świeże i w większości są to ryby dziko poławiane. Wybieramy ryby, które pochodzą z certyfikowanych łowisk MSC. Certyfikat MSC oznacza zrównoważony połów i eksploatacje zasobów mórz i oceanów. Naszą pasją są ryby i dokładamy wszelkich starań żeby klient był zadowolony na 100%.

Redakcja: Skąd sprowadzacie ryby?

Marcin Starczyk: Mamy kilku dostawców. Pochodzenie ryb jest różne: morze Bałtyckie, Jezioro Drawski, Rzeka Odra. Jak również morze śródziemne, ocean Atlantyk, a w przypadku tuńczyka jest to ocean Indyjski.

Redakcja: Jakie gatunki ryb można u was spotkać?

Marcin Starczyk: Tak naprawdę każdą rybę można spotkać, czy też zamówić. Od Karasia po Barakudę. W ciągłej sprzedaży w ciągu tygodnia występuje u nas około 30-40 rodzajów i gatunków ryb. Dodatkowo sprowadzamy świeże owoce morza w każdą środę.

Redakcja: Jakie wyroby można u was spotkać?

Marcin Starczyk: Ryby – surowe, wędzone, mrożone, marynowane. Całą gamę śledzi różnego rodzaju, garmaż rybny taki jak pierogi z pstrągiem, gołąbki z dorszem, zupę rybną. Tatar z łososia jest robiony codziennie na miejscu i wiele innych puszek, słoików, konserw, past, przetworów. Każdy smakosz znajdzie coś dobrego.

Redakcja: Czy zajmujecie się tylko klientem indywidualnym?

Marcin Starczyk: Nie tylko, dostarczam ryby również do restauracji.

Redakcja: Dlaczego ryby są ważne w diecie człowieka?

Marcin Starczyk: Powodów jest kilka. Pierwszym jest zawartość kwasów omega 3 potrzebnych dla mózgu. W rybach zawarty jest również jod oraz witamina D3 i wiele innych witamin i mikro elementów. Dodatkową są bardzo smaczne.